Bemutatkozás

Tisztelt Olvasó!

Üdvözöljük a Kisnánai vár szakmai honlapján!
 

Honlapunkat az Ipso Facto alapítvány működteti, mely szervezet az elmúlt években több kisebb- nagyobb gyakorlati kutatással igyekezett hozzájárulni Heves- megye történetének jobb megismeréséhez. Ezen az úton egy fontos állomás volt 2008-ban a kisnánai várban végzett régészeti munka, melynek szervezését alapítványunk végezte.
Jelen oldal célja, hogy a kisnánai várról szakmai szempontok figyelembe vételével, pontos és részletes történeti, régészeti, művészettörténeti képet kapjon az olvasó.

A részlet gazdag és könnyen kezelhető honlapon bepillantást nyerhet egy középkori főúri család birtokközpontjának építéstörténetébe, mely az Árpádok- idején kezdődik és a 16. század második feléig tart. A kerektemplom (Rotunda), az udvarház, a külső- és belső kaputornyok építésén keresztül nyomon követhetőek azok a történelmi korszakok, melynek viharai befolyással voltak a Kompolthy- család, valamint a környék és az ország életére. Honlapunk továbbá szeretne emléket állítani Pamer Nóra (1920-2011) régésznek, akinek oroszlánrésze volt abban, hogy a várat 1962 és 1966 között nagyrészt feltárták és a kor műszaki elvárásainak megfelelően rekonstruálták. A honlap elindulásának másik apropója, hogy 50 évvel ezelőtt kezdődtek meg a régészeti munkák a várban.
A kisnánai vár története menüpontban egy átfogó képet kaphat az olvasó egy 400 éves történetről, melyet a fényképalbum menüpontban kétféle módon is igyekeztünk plasztikusabbá tenni.

Kezdjük meg barangolásunkat a történelem, a régészet és művészettörténet együtthatóinak várában, Kisnánán.
 
Pláner Lajos
 
Ipso Facto alapítvány